fredag 31 oktober 2008

Jacopo Amigono

Jacopo Amigono (1675 - 1752) Jael och Sisera Museo del Settecento Veneziano, Ca' Rezzonico, Venice
Israeliterna drog inte jämnt med kanaaneerna och efter en framgångsrik strid mot Javins arme under befälhavaren Sisera tar denne sin tillflykt till Jaels tält där han känner sig trygg.
Men Jael, Hevers hustru, tog en tältplugg, smög fram till honom med en hammare i handen och slog pluggen genom tinningen på honom, så att den trängde ner i marken. Han dog där han låg i djup sömn, förbi av trötthet. Dom 4:21

torsdag 30 oktober 2008

Adam Setkowicz

Adam Setkowicz (1876 - 1945) Jesus välsignar kavallerister på väg ut i fält Polsk konstnär
Paulus har använts för att försvara statens våldsmonopol och i många fall dödsstraffet, han skriver i romarbrevet 13:4 och 5
Det är inte för inte som överheten bär sitt svärd; den står ju i Guds tjänst som hämnare, för att vreden skall drabba den som gör det onda.
Därför är det nödvändigt att underordna sig, inte bara för vredens skull utan också i insikt om vad som är riktigt.

Kommentera gärna!

tisdag 28 oktober 2008

Zhao Kailin

Zhao Kailin (f. 1961) Flicka
He studied at Oil Painting Department of Central Academy of Fine Arts. Now he lives in China.

måndag 27 oktober 2008

Jönköping

Jönköping, Västra stadsdelen (omkr 1914-20?)
Skolgatan med Rådhuset (sedan 1914, tidigare gamla Läroverket, 1867) till höger och Riksbanken (1889–90) och Länsresidenset (1886) till vänster. Bakom residenset ligger läroverkets gymnastikbyggnad från 1867.

söndag 26 oktober 2008

Sven Ljungberg

Sven Ljungberg (f. 1913) Ljungby i vinterskrud (1987) 30 x 48 cm
Sven ljungberg hämtar de flesta av sina motiv från småstadsmiljön i Ljungby och från sina årliga vistelser i Italien. Han har gjort bokillustrationer, bl a till flera av Ivar Lo-Johanssons böcker och han har dessutom utfört porträtt, väggmålningar, mosaiker och diplom till Nobelpriset i fysik, kemi och ekonomi mellan åren 1977–1989. Ref. Almlöfs Förlag AB

lördag 25 oktober 2008

Karl Isakson

Karl Isakson (1878-1922) Nature morte (omkr. 1918)
"I sin ateljé lär Karl Isakson ständigt ha haft ett runt bord dukat med ett stilleben. Samma eller likartade uppställningar återkommer i flertalet av de målningar som visas här. Finns den fulländade kompositionen? För Karl Isakson verkar det snarare handla om att finna en rytm, en puls som pendlar mellan olika komplementärfärger. De förstärker varandra genom sin kontrastverkan. I Karl Isaksons stilleben är det färgen som skapar formen. Det som avbildas kommer i andra hand." Ref. Moderna Museet

fredag 24 oktober 2008

SE-ACG Sidenhuset över Jönköping

SE-ACG Sidenhuset (Parseval-Naatz PN 29) över Jönköping (1930)
AB Luftskeppsreklam i Stockholm använde luftskeppet som reklambärare för Sidenhuset i Stockholm. På luftskeppets båda sidor var företagets namn målat med ca 3 meter höga bokstäver. Flygningarna genomfördes i anslutning till Stockholmsutställningen. Efter genomförda flygningar under dagtid parkerades luftskeppet nattetid på Gärdet. Under första flygveckan försämrades vädret och under en nattparkering skadades luftskeppet av en kraftig stormby. von Parseval kom upp till Stockholm från Tyskland för att bedöma skadornas omfattning, han beslöt att föra luftskeppet till fabriken för reparation. Under återflygningen till Pommern havererade luftskeppet strax söder om Öland 4 juni 1930. De ombordvarande räddades av ett tyskt ångfartyg medan luftskeppet sjönk till botten. Ref. Wikipedia

torsdag 23 oktober 2008

Jan Luiken

Jan Luiken (alt. Luyken) (1649-1712) Martyrs Mirror (1685) edition Book 2, Page 65
Maria van Beckum och hennes brors hustru Ursula bränns på bål i Delden år 1544, de anklagades för att vara kättare (anabaptister). Kan man verkligen påstå att kristna människor har en högre moral än människor av annan eller ingen tro? Bibeln säger visserligen att vi inte skall dräpa, men var står det att dödsstraffet skulle vara en olämplig straffmetod för brottslingar? Ännu döms åtskilliga människor till döden (i kristna stater) för brott som de sannolikt (inte alltid) begått.

onsdag 22 oktober 2008

Francisco de Goya

Francisco de Goya (1746-1828) Qué valor 158 x 209 mm, ingår i Los desastres de la guerra, acid etching, direct acid, drypoint, burin and burnisher,
Första gången jag såg detta blad var hemma hos min far, inramad och upphängd på väggen i ateljen. Jag förstod inte titeln ¡Qué valor! (Vilket mod!). Jag gissade att bilden handlade om något mer heroiskt. Det är en bild från kriget då Napoleons arme invaderade Spanien mellan åren 1808 och 1813. Jag har kvar bilden, den hänger nu i mitt sovrum i Stengårdshult.

tisdag 21 oktober 2008

Ivan Shishkin

Ivan Shishkin (1832-1898) Ship's Grove (1898) The State Russian Museum
Shishkins tolkning av den ryska skogen omfattar mycket av den ryska episka traditionen med dess magnifika stil, sin hjältemodiga anda och nationella färgskala.

måndag 20 oktober 2008

Anders Andersen Lundby

Anders Andersen-Lundby (1841-1923) A Winter's Eve (1886)
Det står om Anders Andersen-Lundby att han var autodidakt och att han tydligen bevistade Det Kongelige Danske Kunstakademi men att han inte avlade någon examen där. Hans favoritmotiv är vintern. Den frostiga vinteraftonen ovan påminner oss om den årstid som är på väg.

söndag 19 oktober 2008

Bruno Hagelsten

Bruno Hagelsten The Pond (2006) Fotografi
Den här lilla dammen finns i anslutning till vår tomt. Förr om åren spelade man ishockey här. Lampor fanns upphängda i metalltrådar som spänts mellan träden. På våren kommer ett andpar, de är mycket skygga och ogillar att bli störda. Det finns en del liv i dammen och grodorna tycker om att låta sin avkomma ta sina första simtag här. Ibland ser den fin ut dammen, andra gånger ser den bara igenväxt ut. En mycket enkel och nordlig variant av dammen i Giverny.

lördag 18 oktober 2008

Tavik Frantisek Simon

Tavik Frantisek Simon (1877-1942) Paris docks in winter (1909) color etching
Titeln är ju beskrivande nog och för den som inte vet så ser vi även Notre Dame i bakgrunden. Den byggdes under åren 1163-1345. Man kan se strävbågarna. Det ser gråkallt ut.

fredag 17 oktober 2008

Marcel Jefferys

Marcel Jefferys (1872-1924) Promenade (1934) etching
Themsen ligger insvept i dimma och atmosfären kan påminna om Monet och Whistler.

torsdag 16 oktober 2008

Edvard Munch

Edvard Munch Ashes (1894) 120 x 141 cm, National Gallery Oslo
Vad är det som händer? Mannen sitter, grå som aska i sitt hörn och kvinnan tar sig maktlös om huvudet. En förbränd stock omgärdar två sidor av bilden. Kanske har de kommit till en plats, eller tillstånd, från vilken de inte kan finna någon väg tillbaks. Eller ser de sina investeringar bli till aska i en värld där ingen längre vågar lita på någon? Vad tror du?

onsdag 15 oktober 2008

Mikael Kihlman

Mikael Kihlman (f. 1953) Blue, torrnålsgravyr
Jag tycker det här är bra och mer finns att se, så jag lämnar en länk till Mikaels hemsida http://www.kihlman.net/mikael/

måndag 13 oktober 2008

Francisco de Goya

Francisco de Goya (1746-1828) Los Desastres de la Guerra (1812-15) Etching
En regelrätt folkresning följde på att Napoleon skänkte sin bror Joseph den spanska kronan. Gerillakriget i Spanien kom att utkämpas ända till 1813 och band upp en stor mängd franska trupper. Brittiska förband ledda av hertigen av Wellington landsteg i Spanien för att understödja den spanska resningen. Ref. Wikipedia

torsdag 9 oktober 2008

Giulio Romano

Giulio Romano (1492?-1546) Madonnan med Barnet (1522-1523) Galleria Nazionale d'Arte Antica, Rom
En alldeles för mästerlig bild att skoja om, men visst ser Jesusbarnet ut att vara litet på glid? Maria verkar dock lugn och ser ut att ha läget under kontroll. Barnet sträcker upp sin högerarm och gör tecknet för treenigheten. Realismen är mycket skenbar och eftersträvades ännu inte, men kanske är det inte helt lyckat att Jesus är en liten ljushårig grabb som inte är "circumcised". Men så vill man gärna gestalta dessa människor från det gamla Palestina. Men visst är det en vacker målning.

onsdag 8 oktober 2008

Giuseppe Vasi

Giuseppe Vasi (1710-1782) Piazza di Campo dei Fiori
Det var på denna plats som filosofen Giordano Bruno (1548-1600) brändes levande på ett kättarbål för sin syn på att Jesus endast skenbart var en människa (doketism) eller sin kosmologiska lära. Exakt vad som låg till grund för domen är inte klarlagt. Den romerska inkvisitionens inställning till gnosticism och vetenskap har aldrig varit särskilt harmoniskt. Någon ursäkt har heller aldrig framförts av påveämbetet.

tisdag 7 oktober 2008

Edward Hicks

Edward Hicks (1780-1849)
"På elfte tavlan av det babyloniska Gilgamesh-eposet, som i sin tur går tillbaka på ännu äldre sumeriska källor, berättas om att ”de stora gudarna fick i sinnet att skicka en syndaflod”. Därefter uppmanar guden Ea Utnapishtim, att bygga ett skepp och föra in allt liv i skeppet. Sedan berättar Utnapishtim själv mycket levande och detaljrikt hur han bygger och utrustar skeppet. Han för sin familj, sitt tjänstefolk, sin boskap och även djur från marken in i skeppet och sluter dörren. Så kommer ett häftigt regnoväder med storm som injagar fasa i själva gudarna.
Skeppet strandar sedan på berget Nisir. Där släpper Utnapishtim ut en duva. Den flyger fram och tillbaka men hittar ingen torr plats och åter­kom­mer därför. Därpå släpper han en svala, och samma sak upprepas. Men den tredje fågel Utnapishtim skickar ut, korpen, återkommer inte. Då lämnar Utnapishtim skeppet och förrättar på bergets topp ett brännoffer till gudar­na, som lockas till platsen av den härliga lukten.
Intressant är också att skåda att den bibliske författaren blandat samman fåglarna. I stället för att som originalet släppa ut i tur och ordning, en duva, en svala och en korp, släpper Noa först ut korpen som flyger omkring tills vattnet torkat bort från jorden. Därefter skickar han ut den första fågeln, duvan, och då är plötsligt hela jorden täckt av vatten igen! Orimligheten beror på att korpen och duvan fått byta plats." Ref: Roger Viklund "Duvan, svalan och korpen"

måndag 6 oktober 2008

Nicole Tran Ba Vang

Nicole Tran Ba Vang, Collection Printemps/Eté 2001, Sans titre 06, Photographie couleur, 120cm x 120cm, 2001
Att ge målningar en tredje dimension för att luras har roat konstnärer ända sedan antiken. Många gånger var det ett sätt för konstnärerna att bevisa sin skicklighet för omvärlden. Men det var först i 1800-talets Frankrike som fenomenet döptes. Samlingsnamnet trompe l’œil betyder fritt översatt ”att lura eller bedra ögat”. Ref: Nationalmuseum

fredag 3 oktober 2008

Martin Luther

En tidig oktobermorgon år 1517 i den tyska staden Wittenberg hörs hammarslag från kyrkan och folk skyndar dit. Det är Martin Luther, munken, som är upprörd över den katolska kyrkan. Han spikar upp ett plakat på kyrkoporten med 95 kritiska påståenden, ”teser”, om den katolska kyrkan. Detta blir början till en mäktig proteströrelse som sprider sig över Tyskland och vidare över världen.

torsdag 2 oktober 2008

Pistoxenosmålaren

Attributed to Euphronios or to Manner of Pistoxenos Painter Kylix (vitgrundad skål) med Apollon (ca 470 fvt) Attic Red Figure. Delphi Archaeological Museum, Delphi, Greece.
Apollon häller vin (libation = dryckesoffer) från en skål.