tisdag 29 november 2011

Andy Warhol

Andy Warhol (1928 - 1987) Brillo box 1964
Kan en Brillo-låda verkligen ha någon anknytning till vad vi menar med konst? Någonting tycks i alla fall ha hänt med konstbegreppet som skiljer det från konsthistorikernas tidigare uppfattning om vad konstbegreppet står för. Enligt den postmoderna teorin finns det en ny syn på konsten där det mesta tycks vara möjligt. Lars Vilks pekar på kretsen kring tidskriften October som teoribildande. "Den kännetecknas av att vara konceptuell, att företrädesvis använda sig av fotografiet (samtidigt som man avvisar måleriet) och att ingående åberopa sig av postmodernismen teoretiker. Denna teoretiskt hängivna postmodernism får betydligt senare sitt genombrott i Europa." Lars Vilks

måndag 28 november 2011

Theodore Robinson

Theodore Robinson (1852-1896) At the fountain (~1890) Canajohorie Library and Art Gallery
Höststormen Berit syd, har just passerat. Det känns inte alls så trevligt med stormar. Och det är verkligen en mörk årstid. Jag skulle gärna byta några dagar här mot ett antal försommardagar i Giverny.

söndag 27 november 2011

Lucas Cranach d.ä.

Lucas Cranach d.ä. (1472-1553) Adam och Eva (1538) Národní galerie: Šternberský palac
Varför var kunskap om gott och ont ett problem? På Cranachs bild samtalar de med ormen och Eva bjuder Adam att äta. Onekligen ett knepigt kapitel i konstens historia, för hur skall konstnärerna förhålla sig till sin egen tids syn på den nakna människokroppen och Bibelns? Både mannen och kvinnan var nakna, och de kände ingen blygsel inför varandra. 1 Mos:25 Men Adam har tydligen anat oråd och plockat med sig en olivkvist innan de tar en rejäl tugga av frukten. Då händer det, "de såg att de var nakna". Gud straffade dem mycket kännbart för att de sökte kunskap, han förvisar dem.

torsdag 17 november 2011

Johannes Vermeer

Johannes Vermeer van Delft (1632–1675) De melkmeid (~1660) Rijksmuseum Amsterdam
I sitt måleri strävade Vermeer efter största möjliga verklighetsåtergivning. Detta var möjligt tack vare ett antal mekaniska och måleriska tekniker; exempel inkluderar en så kallad camera obscura, speglar och en lättflytande, tunn färg. Han är mest känd för sina bilder som återger ett gemytligt småborgerligt stadsliv i dåtidens Nederländerna.
Efter att ha blivit i det närmaste bortglömd, återupptäcktes Vermeer under mitten av 1800-talet och han har på senare tid kommit att räknas bland de främsta bildkonstnärerna. Ref. Wikipedia

onsdag 16 november 2011

Tibor Boromisza

Tibor Boromisza (1880-1960) Place du marché (1908)

måndag 14 november 2011

Pieter Coecke van Aelst

Pieter Coecke van Aelst (1502-1550) Scenes from the Life of the Prodigal Son (~1530)
Coecke van Aelst kombinerar här olika scener till en sammanhängande berättelse. De utgår från vänster till höger som en tecknad serie. Den förlorade sonen tar avsked av sin far, förslösar sina pengar på världsliga nöjen på en bordell, blir bortjagad av de prostituerade då pengarna är slut, får ta det  för en jude mest förnedrande jobbet att vakta svin och slutligen färden hem där han återförenar sig med sin far. På 1500-talet användes denna populära liknelse om synd, extravagans och förlåtelse som i motsats till bibeltexten betonar slutakten där fadern gladligen förlåter sin son. Konstnärer från denna period fokuserade ofta på bordell scenen. Coecke ställer den längre fram än de övriga händelserna. Forskare tror att ritningens stora skala och det horisontella formatet tyder på att Coecke kan ha utfört bilden som en förlaga till en gobeläng.

fredag 11 november 2011

Canaletto

Canaletto (Giovanni Antonio Canal) (1697-1768) Imaginary view of Venice (1741)
Canaletto arbetade nästan uteslutande som målare och tog upp etsning som ett sätt att utmana sig själv tekniskt och kreativt.

torsdag 10 november 2011

James Torlakson

James Torlakson (f. 1951) Moonlight on Box Cars III9 (1978)
"I am not interested in how closely I can mimic physical images in paint, but rather in how I can change and distort them to suit my personal aesthetic. When I paint an image, I break it down in my mind and put it back together in the second dimension as if it were a puzzle." J.T.

måndag 7 november 2011

Per Krohg

Per Krohg (1889-1965) Nana (1910)
Time Magazine excerpt from Apr. 26, 1954 about Per Krogh:
"Per Krohg, one of the grand old (65) men of modern Norwegian painting, speaks his artistic mind with the clear and refreshing eloquence of a song by Grieg. The 42 Krohg oils on view at the Galerie St. Etienne are bright with sweeping colors and full of robust naturalism and the hardiness of his homeland: fishermen beside their boats, woodsmen among hoar-frosted trees, farmers watching a dogfight. A gaily tinted landscape, Frogner, is as clean and invigorating as a drink of chilled aquavit on a summer's day; in The Dinner, Krohg fills a formal dining room with stuffed and complacent charac ters right out of an Ibsen play. Krohg's artistic voice is clear, healthy and unmis- takably Norwegian."

lördag 5 november 2011

Åke Göransson

Åke Göransson (1902-1942) Kopp och frukter (1924/25)
Göransson måleri visades för allmänheten för första gången 1941 i Stockholm och 1942 på Konsthallen i Göteborg. Utställningarna fick stor publicitet genom några förhandsartiklar i dagspressen, som beskrev den sensationella upptäckten av nya målningar i kökssoffan hemma hos modern. Gotthard Johansson såg storheten i Göranssons sargade livsverk och skrev om utställningen:
Det är inte nödvändigt att gripa till några överord om denna konst. Den talar själv på sitt stilla och brinnande, dämpade och intensiva språk så starkt, men utan all sensation, om en själ som sökt skönhet och harmoni i en fattig och trasig värld, att man endast ödmjukt och tacksamt vill ta emot detta budskap från en olycklig och splittrad människa och en sann konstnär, som dolde sig i ensamheten och betraktade alla sina verk, som studier och försök.
Ref. Wikipedia

tisdag 1 november 2011

Thomas Henri

Thomas Henri (1878-1972) La belle femme (~1920)
Inom modebranschen omtalas tjugotalet ofta som ”den glada tiden” eller de gyllene åren”. Då hänvisar man till den stora expansionen av kultur- och nöjesindustrin. Många unga människor som bodde i storstäder gick på varieté, biografer och caféer. Där träffades man och dansade charleston i fransklänningar, lyssnade på jazz och rökte cigaretter. Man såg gärna framåt och trodde på framtiden och levde för det moderna, istället för att se tillbaka på dystra krigstider. Men denna nya livsstil innefattade inte alla människor, utan främst välbeställda unga människor i storstäder som Paris, New York och Berlin. Ref. Moderesan