fredag 25 april 2008

Joos van Cleve

Joos van Cleve (1485 - 1540) Virgin Mary with the wine-drinking Christ-child
Enligt tradition betraktades vinet som en källa till hälsa och styrka, så varför skulle man inte ge det gudomliga vinet till sina barn? Man undrar om Jesus drack upp allt, han ser ju ut att låta sig väl smaka. Joos van Cleve var samtida med Martin Luther.

torsdag 24 april 2008

Viktor Oliva

Viktor Oliva (1861 - 1928) Absinthe drinker
"Kavárna Slavia eller Café Slavia har sett de flesta av stadens intellektuella passera revy. Den stora tavlan på väggen längst in i salongen föreställer den Gröna Gudinnan, absinten, som förhäxat sin tillfällige älskare. På tjeckiska heter tavlan Piják absintu och är målad av Viktor Oliva. Det var på Café Slavia som Hillary Clinton oväntat blev bjuden på ett glas absint av president Vacláv Havel. Enligt ögonvittnen svepte hon den." Se under den 19 mars i denna länk

onsdag 23 april 2008

Édouard Manet

Édouard Manet (1832-83) Le Bar aux Folies-Bergère, 1882
"Han är artonhundratalets tvetydiga svar på Andy Warhol. Han vet vad det innebär att på pricken lyckas fånga sin tid och den verklighet man älskar så innerligt, för att upptäcka att den är platt som ett spelkort, framför en evig stum tomhet. Manet har sagt att han ville måla det han såg, och han är den store och ende impressionisten. Människorna i hans tavlor strålar, men den som vill omfamna barflickan får svart luft i sina händer. Det är verkligheten. Den stimmiga lokalens gäster fladdrar till i intet. Som påskfjädrar i december. Som ädelstenar strödda över en sammetsduk, inför en tigande diamanthandlares dömande blick. En berömd målare har sagt att svart är alla färgers drottning. Manet hanterar svart med samma skärpa som liemannen svänger sin klinga." Se länk

måndag 21 april 2008

Vitsippor

Vitsippa (Anemone nemorosa)
En liten skogsödla skrämdes från sin plats i solen och kilade kvickt över vägen, då jag var ute med hunden i dag. På samma väg ligger en kopparödla helt orörlig. Det var köldgrader i natt, så den kände sig säkert i stort behov av att värma sig i solen. I diket blommar kabbelekor, riktigt praktfullt.

torsdag 17 april 2008

Joanne Gair

"Efter att ha bevittnat ett beundrat arrangemang med body-painting i ett italienskt disco, var det svårt att föreställa att en boktitel som Body Painting: Master Pieces av Joanne Gair skulle kunna fånga mitt intresse. Emellertid, omslagsbilden verkade så smakfull att man blev tillräckligt intresserad för att titta litet närmre." Joanne Gair bedöms vara en ledande bildskapare och body painter, hennes konstnärliga verksamhet har nått ikonisk status sedan publiseringen av hennes målning av Demi Moore 1992 som omslag till Vanity Fair. "Denna "Make-Up Illusion" artist använder kroppen som en målarduk och boken visar 75 av hennes bästa arbeten, som täcker ett flertal av celebriteter från show business och modeller – alla med sina speciella kroppsmålningar. Vem kunde tro att en konstnärlig tillämpning av detta slag med tunna lager av färg kunde frambringa en sådan yta?"(all citerad text från Art MoCo)

onsdag 16 april 2008

Bertil R:son Norén

Bertil R:son Norén (1889 - 1934) Sittande kvinna (beskuren) gouache, 72 x 56 cm
I formellt hänseende ansluter sig Bertil R:son Noréns måleri naturligt
till de förhärskande stilströmningarna under 1900-talets första fjärde-
del. Det finns äldre kompositioner i ett elegant efterimpressionistiskt
maner; på tiotalet får hans målningar gärna en cézannesk prägel, som
senare ersättes av den strama, sakliga hållning, som så allmänt gjorde
sig gällande i svenskt 20-talsmåleri. Ref. Vasa konst, Uppsala

lördag 12 april 2008

Julius Schnorr von Carolsfeld

Julius Schnorr von Carolsfeld (1794 -1872) Jesus i templet, Das Buch der Bücher in Bilden
Vad tror ni, gick någon in i templet i Jerusalem barhuvad, med håret hängande ned till axlarna iklädd en toga? Då Paulus befinner sig i Grekland tycks han mena att man inte längre behöver täcka sitt huvud. En man behöver ju inte ha något på huvudet eftersom han är en avbild och avglans av Gud. (1 Kor 11:17) Och så avbildas Jesus också, utan att täcka sitt huvud och dessutom i axellångt hår utan några sandaler på fötterna. Vad det gäller frisyrer tycks Paulus ha en mer samtida uppfattning än de konstnärer som senare skall komma att avbilda Jesus. Lär er inte redan naturen att det är en vanära för mannen att ha långt hår (1 Kor 11:14) Även nutida konstnärer hämtar förebilden för Jesus i hellenistiska ideal. Bortser vi avsiktligt ifrån hur judiska män uppträdde och klädde sig under Herodes dagar?

torsdag 10 april 2008

Kate Moss

Kate Moss f. 1974 i England
Bilden är fantastiskt fin och uttrycksfull. Känslan av rymd och skärpa tycks förstärka fotografens avsikt, att visa en frisyr.

måndag 7 april 2008

Francis Picabia

Francis Picabia (1879-1953) Femmes au Bull-Dog (1940-1942)
Tate Modern ställer ut Duchamp, Man Ray och Picabia fram till den 26 maj och kommenteras av våra tidningar, ex vis Svenska Dagbladets Katarina Wadstein MacLeod:
"Det enda som är oväntat och får mig att hoppa till är Picabias relativt okända sena målningar. Mot slutet av sitt liv var han, som alltid, ute efter att reta konstvärldens uppfattning om vad som är bra konst och ägnade sig åt färgstarka, kitschiga och ironiska nakenstudier, till exempel Kvinna med bulldog 1940–42."

torsdag 3 april 2008

Olle Hjortzberg

Olle Hjortzberg (1872 - 1959) Vitsippor
Vad kan passa bättre denna vackra vårdag än att presentera en verklig mästare i konsten att måla en bukett med vårblommor?
Hjortzbergs kolorit är väl avstämd.
Olle Hjortzberg studerade vid Konstakademien i Stockholm 1892-1896.Han gjorde långa studieresor i Europa, Främre Asien och Egypten 1898-1905. Den äldre italienska och orientaliska konsten påverkade honom starkt. Han målade under dessa år mest bibliska motiv, altartavlor och porträtt.

onsdag 2 april 2008

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo Buonarroti (1475 - 1564) Pietà, 1498-1499, marmor, St. Peterskyrkan, 174 cm hög
Michelangelo var omkring 24 år då han utförde denna mycket berömda skulptur av en mycket ung och vacker Maria som håller den döde Jesus i sina armar. St Peter's Basilica

tisdag 1 april 2008

Nasaret

Fynd från arkeologiska utgrävningar (1931) i Nasaret, daterade till tidigast 200 vt.
Han kom till Nasaret, där han hade växt upp, och på sabbaten gick han till synagogan, som han brukade. Luk 4:16
Fanns det verkligen en stad (med en synagoga) som hette Nasaret på Juse tid? Arkeologerna verkar inte tro så.