tisdag 26 augusti 2008

Pablo Picasso

Pablo Picasso (1881 - 1973) L'Aubade (1942) (sv. Serenaden)
Motivet kan vara inspirerat av Titians målning "Vénus écoutant de la musique", föreställande Venus med en organist och Cupido. Atmosfären i Picassos målning är påverkad av krigstillståndet och kanske risken för censur. Tavlan kunde vara målad i en fängelsehåla med en känsla av klaustrofobi. Mandolinspelaren kunde vara en fångvaktare. Kvinnan verkar förvriden av en konvulsivisk grimasch. Interiören verkar kantig och grå. Så stilen är blir expressiv, ett uttryck för tillståndet i Paris och hans eget liv vid denna tid.

6 kommentarer:

Kaka sa...

Aha ..

Bruno sa...

Jo ...

Kaka sa...

Tack för den beskrivande informationen ..

Bruno sa...

Varsågod, det var intressant att försöka förstå under vilka villkor som Picasso arbetade under ockupationen.

Kaka sa...

För mig är tavlan så gåtfull och färgglad att det är svårt att tro om klaustrofobi, den är så jordnära och varm, kanske färgerna är varmare på mitt tryck.

Är det Venus och organisten som ligger omslingrade och Cupido sitter bredvid ?

Heter den Serenaden?

Bruno sa...

Det finns naturligtvis inte en given tolkning av ett konstverk. Så att du i dag, långt från någon ockuperad stad, kan se målningen i ett glimrande ljus är en helt annan sak. Men kanske inte helt rättvis. -Organisten var säkert med i motståndsrörelsen och Cupido hade propagandaministeriet lastat in med någon transport till ett vedervärdigt läger. Picasso vände sig i konsten mot Franco och nazismen. -Men som sagt, jag tror inte Picasson förestavade någon hur de skulle se på hans bilder. Och det jag talar om är de omständigheter under vilka målningen kom till.