söndag 7 juni 2009

Jacques-Laurent Agasse

Jacques-Laurent Agasse (1767-1849) Study of a Greyhound
Agasse var antagligen sin tids mest begåvade konstnär med djur som sitt favoritmotiv. Han hade haft tillfälle att studera anatomi under sina veterinärutbildning. I vår familj har vi haft två vinthundar, saluki. Ask hette vår mest älskade hund, hans mod var inte så stort, men för traktens katter var han ett reellt hot och gällde det en höna som kacklade och han var fri så var han mycket djärv.

4 kommentarer:

smultron sa...

Saluki- en mycket vacker hundras.

Bruno sa...

De rör sig så lätt, ser ut att flyta fram. Och då de verkligen sätter fart är de helt otroligt snabba. De är för snabba för en hare om de inte lär sig hur det skall gå till. Våra hundar höll hararna väl motionerade. Lure Coursing heter en tävlingsform, där hundarna släpps parvis på en bana, där "haren" är fäst i en lina som löper mellan utsatta trissor, på ett stort fält. "Haren" rör sig på så sätt lika oberäkneligt som en levande hare. Smarta hundar tittar på hur de andra springer och vet vad de skall göra då det blir deras tur att springa. Mycket trevlig tävlingsform.

smultron sa...

En väninna har kompisar som föder upp salukis. Jag brukar spana in deras vackra fyrbenta vänner.

http://www.qirmizi.com/

Bruno sa...

Mycket fina Saluki-bilder. Ask påminner litet om Shamsi som Ingunn skriver om, men han var säkert litet beskedligare. Man måste alltid se glad ut då han återvände hem efter någon utflykt. Något att tänka på för uppfostrare som ofta beskrivs som både frustrerade och hämndlystna. Man måste veta litet om vinthundars mentalitet innan man, förförd av deras charm, utökar hushållet med en sådan medlem.