måndag 3 augusti 2009

Luca Signorelli

Luca Signorelli (ca 1445-1523) The Circumcision (omkr. 1490-1495)
När åtta dagar hade gått och man skulle omskära pojken fick han namnet Jesus, det som ängeln hade gett honom innan hans mor blev havande. Luk 2:21
I Jönköpings län har landstingspolitikerna godkänt att man ska utföra omskärelse, berättar Lisbeth Rydefjärd, som är landstingsråd för kristdemokraterna. Här böjer sig politikerna för religiösa motiv att utföra kirurgiska ingrepp och som ur medicinsk synpukt inte kan försvaras. Och vem har frågat barnen om deras åsikt? Jag ser det som ett övergrepp mot barnen. Argumenten om hygien är ju befängda. -Abraham var antagligen en klok man som valde att offra sin sons förhud på altaret i stället för att offra sin sons liv för att följa sin tids tradition. Vi borde ha distanserat oss från sådana ritualer i dag. Redan Paulus insåg att tiden var mogen för att slopa omskärelsen och att acceptansen för sådana ingrepp inte var speciellt stor.
I ett liv med Kristus Jesus kommer det inte an på omskärelse eller förhud, utan på tron, som får sitt uttryck i kärlek. Gal 5:6

2 kommentarer:

smultron sa...

Och jag trodde att det hade bestämts att man i Sverige inte längre tillåter omskärelse av religiösa orsaker. Jag instämmer helt i din åsikt.

Bruno sa...

Det finns en lag (2001:499) som tillåter omskärelse av pojkar. "Omskärelse får utföras endast av legitimerad läkare eller av den som har särskilt tillstånd att utföra omskärelse av pojkar."
Alltför många komplikationer gör att landstingen nu tycks ge efter. Judiska barn omskärs tidigt och ingreppet utförs oftast av en utbildad "mohel". Det tycks fungera skapligt. Men det är ju likväl inte något som 8 dagar gamla barn förväntar sig att deras föräldrar skall utsätta dem för.
Ref. DN 2005-10-05 Vanligt att pojkar i Sverige skadas när de omskärs