onsdag 4 augusti 2010

Frédéric Bazille

Frédéric Bazille (1841-1870) La Toilette (1870) Musée Fabre, Montpellier
Bazille dödades då han var 29 år i det fransk-tyska kriget. -Målningen ovan tycker jag har släktdrag med Édouard Manets Olympia, som fanns med på Parissalongen 1865.
Jag läste om att kompositionen har likheter med Paolo Veroneses, The Mystic Marriage of St. Catherine of Alexandria. Jodå det finns likheter och Bazilles intresse för de gamla mästarna påverkade säkert teknik och komposition. Men jag finner Manets målning mer intressant även om den är genomanalyserad och vi har fått en uppfattning om bilden som är svår att frigöra sig ifrån. -Manet var bekant med distriktet Batignolles och 1868 flyttade både Bazille och Renoir till Batignolles där de hyrde rum och atelje på rue de la Paix. Men om allt detta säger oss något bestämt om Bazilles målning vet jag inte, eller om det är en fantasi i tidens smak med litet exotiska drag.

Då 'La Toilette' accepterades till Parissalongen 1870 och fick en god placering, skrev han till sina föräldrar:
"I am delighted . . . my picture is very well placed. Everyone can see it and is talking about it . . . Judgements on it have been various; some people have laughed, but I've also received some hyperbolic eulogies, which modesty forbids me to set down in writing."

Ref. Robert Katz and Celestine Dars, The Impressionists, rev. ed. (London: Anness Publishing Limited, 1994)

Inga kommentarer: