lördag 15 januari 2011

Leonardo Da Vinci

Leonardo Da Vinci (1452-1519) Anna själv tredje (~1499) National Gallery, London
Anna själv tredje är en vanlig gestaltning av jungfru Marias moder Anna, där hon återges med Maria och Jesusbarnet i en gemensam bild. Sankta Anna var enligt det  apokryfiska Jakobs protevangelium namngiven som Marias moder och blev ett populärt  helgon under 1300-talet. 1425 blev hennes helgondag allmän i danska kyrkor. Hennes högtidsdag inföll den 9 december.Begreppet "själv tredje" åsyftar en huvudperson som ingår i en grupp vars totala antal nämns. S:t Anna-motivet har alltså tre personer med Anna själv som huvudperson. Detta begrepp var ofta förekommande under medeltiden. Som ett exempel på begreppet kan nämnas Malmös senmedeltida räkenskapsbok där "Rasmus timmerman själv andra" omtalas, det vill säga Rasmus och att han hade med sig en medhjälpare. Ref. Wikipedia

5 kommentarer:

Mira sa...

Snubblade in på din fina blogg. Roligt att äntligen hitta en blogg med bra konst och bra texter! Det är intressant att se hur vi människor nalkas konsten, hur vi upplever den, tolkar den och påverkas av den.

Bruno sa...

Tack för de orden Mira. Jag skall titta litet mer på din blogg inom kort. (Du måste ändra din länkadress så att "blogspot" blir rätt stavat".)

Mira sa...

Tack -OK!

Mira sa...

Förlåt, Du får radera föregående. Nu skall det bli rätt (tror jag).

Bruno sa...

Bra, länken fungerar nu.