torsdag 17 november 2011

Johannes Vermeer

Johannes Vermeer van Delft (1632–1675) De melkmeid (~1660) Rijksmuseum Amsterdam
I sitt måleri strävade Vermeer efter största möjliga verklighetsåtergivning. Detta var möjligt tack vare ett antal mekaniska och måleriska tekniker; exempel inkluderar en så kallad camera obscura, speglar och en lättflytande, tunn färg. Han är mest känd för sina bilder som återger ett gemytligt småborgerligt stadsliv i dåtidens Nederländerna.
Efter att ha blivit i det närmaste bortglömd, återupptäcktes Vermeer under mitten av 1800-talet och han har på senare tid kommit att räknas bland de främsta bildkonstnärerna. Ref. Wikipedia

2 kommentarer:

smultron sa...

Har under hösten tittat en hel del på flera av de holländska konstnärernas verk från den tiden, och läst om holländarnas hus och inredningar i boken Hemmet av Witold Rybczynski. En bok jag fyndade på Bokbörsen. Har gjort många fynd där sedan du tipsade mig, tackar igen för det!

Bruno sa...

Det gläder mig. Boende och trivsel sett i historiens ljus. Hur kom dessa kvaliteter till uttryck? Kanske blir det ett relativt fåtal förunnat att kunna leva ett någorlunda tryggt och ombonat liv? Eller är det en fördom om att folk mest hade det slitsamt och att de bodde i ruffiga bostäder som var svåra att hålla varma?