lördag 31 januari 2009

Edward Hopper

Edward Hopper (1882-1967) Automat (1927) Des Moines Art Center
Det är tämligen enkelt att känna igen en målning av Edward Hopper, de är litet speciella och tydligen mycket populära. Bilden ovan, på kvinnan som tycks försjunken i sig själv, är mycket spridd på internet. Men vad är det som gör hans bilder så älskade?

5 kommentarer:

Nima D-T sa...

Jag skulle tro att det är kombinationen av modernistiska miljöer, och lite småklyschiga "ensamma människor i storstan" undertoner. Det är helt enkelt något som många kan relatera till, och teman som nog figurerar i mångas drömmar.

Bruno sa...

Ja, varför bygger man platser som Rosengård och trista förorter? Det var väl rationellt att bygga skiten och dumpa så många som möjligt där. -Träd, parker industri-, kontorsbyggnader och offentliga inrättningar skulle ju kunna blandas och varieras på ett helt annat sätt. Ett aluminiumsmältverk och en stor nöjespark i Akalla skulle kanske vara ett förslag som politikerna kunde fundera på.

Nima D-T sa...

De var väll planer om en fotbollsarena och tillhörande tränings och evenemangsanläggningar för några år sen, i just Akalla?! Överhuvudtaget så måste man bryta barriärer i staden, för att skapa en känsla av gemenskap förorter emellan.

Bruno sa...

Vi tycks ju vara rörande överens. Alternativt är du fantastiskt duktig som lyckas få mig att tro att så är fallet. Men se upp med formuleringar som "att skapa en känsla av gemenskap ..." om du menar "att skapa gemenskap förorter emellan". Socialdemokraterna skrev en gång att man ville skapa "en känsla av demokrati" på en val affisch. Personligen föredrar jag demokrati utan illusioner och känslor av något som kanske bara är ett sken. Ingen socialdemokrat skulle medge att man nöjer sig med en känsla av demokrati vid närmare eftertanke. Men likväl så skrev man så. Är jag för petig med språket?

Nima D-T sa...

Lite väl petigt kanske, men du har en poäng.

Samtidigt så behövs det mer känsla inom politiken. Det är väll ändå känslor som får oss att intressera oss för den från första början och det är ju våra känslor som bygger lägger grunden för våra övertygelser.

Man ja, inbildning hjälper ju inget. Man vill ju inte bygga eskapism, man vill ju bygga en verklighet man inte vill fly ifrån!