söndag 4 maj 2008

Enkätens resultat

Frågan om det är möjligt att återuppväcka någon som är kliniskt död genom något under är slut och svaret blev som följer. Svarsalternativ följt av procent som valt detta svar:
Ja, ex vis Jesus och Lasaros. 20%
Ja, enligt min tro är det möjligt. 7%
Nej, det strider mot allt vad vi lärt oss om människan. 35%
Det förefaller osäkert. 37%
Flertalet anser att här finns en osäkerhet, att vi inte slutgiltigt kan besvara frågan om huruvida döden är ett slutgiltigt tillstång från vilket ingen kan återvända till livet.
De som tror att modern medicin vet att livet är irreversibelt når dock upp till 35%. Inga under kan vända tidens pil och göra det som verkligen hänt till något ogjort.
Att Jesus skulle kunna ändra på vad som är naturvetenskapligt accepterat tror en av fem. Det är imponerande, att det saknas en förklaring till att någon kan besitta en sådan förmåga tycks inte störa tron på att det är möjligt.
Har du någon fundering på vad som ger gudar deras förmågor att ändra på medicinska och naturvetenskapliga lagbundenheter?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, kanske att det finns dokumenterade fall där människor vaknat upp i bårhuset också! Det kan hända saker som det inte finns vetenskapligt belägg för och det är skönt, faktiskt! Det ger hopp i en hopplös tid! Allt gott!

Bruno sa...

Att det finns åtskilligt som vi inte kan ge en rimlig vetenskaplig förklaring är sant. Likväl har jag aldrig hört talas om något verkligt fall av under. Om vi har som krav att det skall vara en väl dokumenterad händelse, t ex ett konstaterat benbrott eller annat trauma som dokumenterats på ett sjukhus. I inget sådant fall har jag någon information att ett under skulle ha inträffat. Funnes det skulle det vara en sensation som skulle få vilken ateist som helst att bli mindre kategorisk. Å andra sidan har jag hört om mängder av upplevelser av helande som varit av en mer svårkontrollerad natur och som undandrar sig en klar och tydlig medicinsk kontroll. Alltså sådant som vi inte kan veta något mera säkert om. Att någon kastar sina kryckor, eller åter kan se skrev redan Freud om. Men hans förklaring var av psykopatologisk natur.